Het kan dus wel!

Het kan dus wel!

Begin deze week maakten onze Oosterburen bekend dat zij over enkele dagen beginnen met grenscontroles aan alle landsgrenzen. Dus ook aan de grens met Nederland. Het was jarenlang, ook in ons land, onbespreekbaar en zogenaamd onuitvoerbaar, maar de druk op de Duitse regering is na recente islamitische terreuraanslagen zo groot geworden dat dit taboe nu is doorbroken.


Ook in Nederland is de roep om grenscontroles, voornamelijk uit rechterhoek, al jarenlang luid. De PVV heeft de verkiezingen in november 2023 gewonnen, trouwens alweer bijna een jaar geleden, mede door hun stevige beloftes voor het beperken van immigratie. In het verkiezingsprogramma is te lezen:

“De Nederlandse grensbewaking wordt in ere hersteld; pushbacks van asielzoekers die uit onze veilige buurlanden Nederland in willen komen."

En ook de VVD nam een duidelijk standpunt in om kiezers voor zich te winnen:

“De overheid moet grenzen stellen en handhaven en zo weer grip krijgen op migratie. Nederland moet natuurlijk altijd bereid zijn om veiligheid te bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Maar dat kan niet door grenzeloos iedereen die zich aandient hier op te vangen.”

Van de stoere taal van de PVV en de VVD is nog maar weinig terechtgekomen. Weliswaar is de asielinstroom licht afgenomen in vergelijking met vorig jaar, maar tot en met afgelopen zondag zijn er dit jaar 30.800 asielzoekers in Nederland gearriveerd. Daarbovenop komen nog zo'n 10.000 overige immigranten. Qua omvang is dat aantal vergelijkbaar met een gemeente zoals Tiel of Uden.

Explosieve bevolkingsgroei

Asielopvang hoort in de eigen regio plaats te vinden. Op basis daarvan kan men stellen dat Oekraïense vluchtelingen in Nederland tijdelijk opgevangen kunnen worden, maar bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen in bijvoorbeeld Turkije opgevangen moeten worden of andere islamitische landen in het Midden-Oosten. Maar Nederland is jarenlang veel te aantrekkelijk geweest voor migranten, met name ook uit als veilig bestempelde landen zoals Marokko, Tunesië en Nigeria.

In Nederland is de kans bijna 75% dat men mag blijven, het Europees gemiddelde is nog geen 40%. Dit samen met de relatief luxe opvang in bijvoorbeeld Van der Valk hotels, uitzicht op een huis en relatief hoge lonen maakt dat een vluchteling uit Syrië door 7 veilige landen reist om zich uiteindelijk in Ter Apel te melden.

Nederland is op Cyprus na het meest dichtbevolkte land van Europa. Het aantal inwoners stijgt explosief. Demograaf en professor Jan Latten rekende voor dat Nederland binnen 15 jaar van 16 naar 17 miljoen inwoners groeide, en binnen 8 jaar van 17 naar 18 miljoen. Het groeitempo is dus bijna verdubbeld. En van dat laatste miljoen is ruim 90% toe te kennen aan immigratie. Onze verzorgingsstaat kan dit niet aan, daarvoor hoef je alleen maar naar de situatie op de woningmarkt te kijken en naar de schatkist waar volgens een berekening van Dr. Jan van de Beek 19 miljard per jaar aan kosten voor immigratie wordt onttrokken.

Veiligheid

Behalve de praktische en financiële consequenties heeft immigratie ook impact op het veiligheidsgevoel van burgers. De verhalen uit Ter Apel en andere kleine plaatsen zoals Budel, maar ook de rellen tussen Eritreeërs in Den Haag in februari zijn algemeen bekend voor nieuwsconsumenten. Het gaat dan met name om mannelijke migranten met een levensbeschouwing die haaks staat op onze West-Europese normen en waarden.

Onveiligheid uit zich niet alleen in overlast in het Openbaar Vervoer, geweld in opvangcentra of kleine criminaliteit zoals winkeldiefstal en heling. Na 7 oktober kwam dit ook het levendige antisemitisme en Hamas-steunbetuigingen aan de oppervlakte in voornamelijk de Randstad waar steden als Rotterdam (40%) en Amsterdam (37%) een hoog inwoneraandeel met een niet-Westerse migratieachtergrond hebben. Een deel van hen heeft laten zien waar hun ware loyaliteit ligt. We mogen ons gelukkig prijzen dat we aanslagen zoals in Solingen waar een IS-aanhanger 3 mensen doodde en 8 verwondde nog niet in Nederland hebben meegemaakt.


"He who takes half of Calcutta in, doesn't rescue Calcutta, but becomes Calcutta himself."

Peter Scholl-Latour
Duits-Franse journalist correspondent en schrijver

Europa, en daarmee ook Nederland, kan niet het opvangcentrum voor de rest van de wereld worden. Daarvoor is simpelweg onze ruimte te beperkt en de middelen te schaars. Om maar niet te spreken van het contrast in culturen. De beloften van de multiculturele samenleving zijn nooit ingelost.

De asielcrisis is onverantwoord lang gerekt. Duitsland beroept zich nu op de argumentatie dat EU-recht ondergeschikt is aan nationaal recht wanneer het gaat om de handhaving van de binnenlandse orde en veiligheid. Nu het grootste en meest machtige land van Europa deze stap zet is er voor Nederland geen enkele reden meer hier niet ook zulke maatregelen snel en volledig in te voeren.